به روز شده در: ۱۵ ارديبهشت ۱۴۰۴ - ۱۵:۰۵
کد خبر: ۶۹۰۱۶۱
تاریخ انتشار: ۰۹:۵۶ - ۱۵ ارديبهشت ۱۴۰۴

 ترامپ علیه ایران: هدف مذاکرات «برچیدن کامل» برنامه هسته‌ای ایران است

روزنو :ترامپ: این توافق بسیار ساده‌ای است. من می‌خواهم ایران بسیار موفق، عالی و فوق‌العاده باشد. تنها چیزی که نمی‌توانند داشته باشند، سلاح هسته‌ای است.

 ترامپ: هدف مذاکرات «برچیدن کامل» برنامه هسته‌ای ایران است/ نفت دارید، انرژی اتمی می‌خواهید چه‌کار؟ / من فقط می‌خواهم ایران سلاح هسته‌ای نداشته باشد

 ترامپ گفت هدف مذاکرات با ایران، برچیدن کامل برنامه هسته ای این کشور است.

دونالد ترامپ، رئیس‌جمهوری آمریکا افزود هدف از مذاکرات هسته‌ای واشنگتن و تهران برچیدن کامل برنامه هسته‌ای ایران است. او با این حال افزود که حاضر است امکان استفاده ایران از برنامه هسته‌ای غیرنظامی را بررسی کند.

دونالد ترامپ در پاسخ به پرسش "کریستن ولکر" مجری برنامه «ملاقات با مطبوعات» شبکه امریکایی ان‌بی‌سی نیوز مبنی بر این که آیا هدف مذاکرات با جمهوری اسلامی ایران محدود‌سازی برنامه هسته‌ای تهران است یا برچیدن کامل آن، گفت: «برچیدن کامل، من فقط همین را می‌پذیرم.»

 ترامپ گفت: «نظریه جدیدی مطرح می‌شود مبنی بر این که ایران بتواند برنامه غیرنظامی برای تولید برق و نظایر آن داشته باشد. اما من می‌گویم آن‌ها این همه نفت دارند، برنامه هسته‌ای صلح‌آمیز به چه کارشان می‌آید؟ البته می‌دانم کشورهای دیگری که نفت بسیار دارند هم دنبال چنین چیزی بوده‌اند.»

رئیس‌جمهور آمریکا افزود: «ایران منابع انرژی فوق‌العاده‌ای دارد و من دو روز پیش تحریم‌های سنگینی را علیه آن‌ها به ویژه در حوزه نفت اعمال کردم.»

دونالد ترامپ بار دیگر از سیاست‌های جو بایدن، رئیس‌جمهوری پیشین آمریکا در قبال ایران انتقاد کرد و مدعی شد: "تهران در زمان بایدن ثروتمند شد و از این ثروت برای حمایت و تقویت گروه‌های نیابتی از جمله حماس و حزب‌الله استفاده کرد".

اظهارات دونالد ترامپ مبنی بر برچیدن کامل برنامه هسته‌ای ایران درحالی مطرح می‌شود که مارکو روبیو، وزیر خارجه آمریکا ماه گذشته در گفتگویی پادکستی گفته بود ایران به شرطی می‌تواند برنامه صلح‌آمیز هسته‌ای داشته باشد که اورانیوم غنی‌شده را وارد کند و نباید بتواند اورانیوم را غنی‌سازی کند.

کریستن والکر با اشاره به اظهارات روبیو، خواستار تشریح موضع ترامپ شد.

رئیس جمهور آمریکا گفت: «من حرف متناقضی نزدم. گفتم که چنین موضوعاتی مطرح شده و مساله‌ای تقریبا جدید است. اما تمایل من این است که بگویم که شما این‌قدر نفت دارد، اصلا چرا به چنین چیزی نیاز دارید؟»

 ترامپ در پاسخ به سوال مجری مبنی بر این که آیا خط قرمزش «برچیدن کامل» برنامه هسته‌ای ایران است، گفت: «در نهایت فکر می‌کنم حاضرم حرف‌هایشان را درباره انرژی صلح‌آمیز بشنوم. اما می‌دانید، انرژی صلح‌آمیز معمولا به جنگ نظامی ختم می‌شود و ما نمی‌خواهیم آن‌ها سلاح هسته‌ای داشته باشند.»

رئیس‌جمهور آمریکا افزود: «این توافق بسیار ساده‌ای است. من می‌خواهم ایران بسیار موفق، عالی و فوق‌العاده باشد. تنها چیزی که نمی‌توانند داشته باشند، سلاح هسته‌ای است. اگر می‌خواهند موفق باشند، خیلی هم خوب است. من هم می‌خواهم آن‌ها خیلی موفق باشند و می‌دانید که مردم ایران فوق‌العاده هستند. من فقط نمی‌خواهم آن‌ها سلاح هسته‌ای داشته باشند، زیرا در غیر این صورت، دنیا نابود می‌شود.»

بحث «برچیدن کامل» برنامه هسته‌ای ایران موضوعی است که پیش‌تر از جانب بنیامین نتانیاهو، نخست‌وزیر اسرائیل به عنوان تنها نتیجه قابل قبول برای مذاکرات هسته‌ای آمریکا و ایران مطرح شده بود.

مایک والتز، مشاور امنیت ملی پیشین دونالد ترامپ نیز پیش‌تر همین موضع را اتخاذ کرده بود. دونالد ترامپ روز اول ماه مه در شبکه اجتماعی «تروت سوشال» از برکناری او خبر داد و سپس واشنگتن‌پست در گزارشی به نقل از دو منبع آگاه اعلام کرد دلیل برکناری والتز بیش از هرچیز عملکرد او در دیدار ترامپ با بنیامین نتانیاهو، نخست‌وزیر اسرائیل در اوایل ماه فوریه در کاخ سفید بود. در آن جلسه به نظر می‌رسید والتز به جای هماهنگی با موضع رئیس‌جمهور آمریکا در مورد نحوه مواجهه با ایران با موضع نتانیاهو مبنی بر حمله به تاسیسات هسته‌ای ایران همسو است.

به گفته دو منبع مطلع، مایک والتز و بنیامین نتانیاهو پیش از آن‌ دیدار در جلسه‌ای فشرده درباره گزینه نظامی علیه ایران گفتگو کرده بودند.

اکسیوس، موضع ترامپ مبنی بر درنظر گرفتن «برچیدن کامل» برنامه هسته‌ای ایران به عنوان تنها نتیجه قابل قبول از مذاکره با تهران را «پایان‌بخش بحث‌های داخلی دولت او درباره هدف مذاکره با ایران» دانست.

این درحالی است که جناح مقابل با این دیدگاه که بنابر گزارش نیویورک‌تایمز متشکل از استیو ویتکاف، فرستاده ویژه ترامپ به خاورمیانه، جی‌دی ونس، معاون رئیس‌جمهور و پیت هگست، وزیر دفاع آمریکا است، بر این باور است که ایران با برچیدن کامل برنامه هسته‌ای موافقت نخواهد کرد و پیشنهاد کرده آمریکا اجازه غنی‌سازی محدود به ایران را بدهد. این جناح معتقد است که هرگونه حمله به تاسیسات هسته‌ای ایران منجر به شعله‌ور شدن جنگی گسترده در خاورمیانه خواهد شد.

ایران بارها حتی با برچیدن تاسیسات غنی‌سازی اورانیوم خود مخالفت کرده و آن را خط قرمز خود دانسته است. 

 انتظار می‌رود که دور چهارم مذاکرات ایران و آمریکا آخر هفته جاری برگزار شود و اظهارات اخیر ترامپ احتمالا تاثیر بسیاری بر این دور از مذاکرات هسته‌ای خواهد گذاشت. 

 
ویژه روز
تصویر روز
خبر های روز